Cizre Eski Belediye Başkanı Atak, Duruşmada İfade Verenleri Tehdit Etti

RADİKAL

Şırnak ve çevresinde işlenen cinayetlerden sorumlu tutulan Kayseri İl Jandarma Komutanı Albay Cemal Temizöz ile birlikte yargılanan Cizre eski Belediye Başkanı Korucubaşı Kamil Atak, duruşmada müştekileri tehdit etti. Eşi Ramazan Uykur öldürülen Huri Uykur’un ifadesi sırasında söz isteyen Atak, “Tayan ile Kiçan aşireti arasında husumet var. Böyle rahat ifade vermesinler” dedi.

Şırnak ve çevresinde görev yaptığı 1993- 95 yılları arasında 23 kişinin öldürülmesinden sorumlu tutulan Kayseri İl Jandarma Komutanı Albay Temizöz ile birlikte Cizre eski Belediye Başkanı Kamil Atak, Tamer Atak, Adem Yakın, Hıdır Altuğ, Fırat Altın, Kuktel Atak’ın yargılandığı davaya bugün Diyarbakır 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi.
Duruşma nedeniyle adliye çevresinde sıkı güvenlik önlemleri alındı. Adliye çevresi polis barikatları ile kapatılırken, binaya ve duruşma salonu girişinde üst araması yapıldı. Sanıklar adliyeye, jandarma tarafından arka kapıdan sokuldu. Duruşma salonunun bulunduğu koridorda kimlik ve üst araması yapıldı.
Bugünkü duruşmaya, mağdur ve mağdur yakınlarının dinlenmesine devam edildi. Duruşmada Huri Uykur, 1994 yılı Şubat ayında kocası Ramazan Uykur’un öldürülmesiyle ilgili ifade verdi. Eşinin Korucubaşı Kamil Atak, oğlu Tamer ile kardeşi Kukel Atak tarafından öldürüldüğünü iddia eden Huri Uykur, oğlu İsmet ile kayınbiraderi Mehmet’in eşinin öldürülmesine şahit olduğunu söyledi. Huri Uykur kimseyle bir husumetlerinin de bulunmadığını da kaydetti.

Kamil Atak: Aşiret Geleneklerine Rağmen Evlendim

Söz alan sanık Cizre eski Belediye Başkanı Kamil Atak, Tayan ve Kiçan aşiretleri arasında husumet olduğunu ve 1980’li yıllarda Ramazan Uykur’un babasının Tayan aşireti tarafından öldürüldüğünü öne sürdü. Huri’nin üvey annesi Güli ile kendisinin evlendiğini belirten Atağ, “Öldürdüğün kişinin karısını almak aşiret geleneklerine aykırıdır. Ben Güli ile evlendim. Bu bir tarihtir. Oğlumun ismi de Tarih. Kiçan bunu bilsin. Tarih yazılacak. Böyle rahat ifade vermesinler” dedi.
1994 yılında gözaltına alındıktan sonra bir daha kendisinden haber alınamayan İzzet Padır’ın oğlu Harun Padır da, olay günü köylerinin askerler tarafından ablukaya alındığını ve kendisi ile amcası İbrahim Özdemir’in gözaltına alındığı söyledi. Padır, şunları anlattı:
“Askerler bizi köy meydanında topladı. Kimlik kontrolü yapıldı. Sivil biri ‘Harun Padır’ kim dedi. Ben de ‘benim’ dedim. Babamın nerede olduğunu sordu. Silopi’ye gittiğimi söyledim. Daha sonra Bedran (Adem Yakin) olduğunu öğrendiğim sivil şahıs, ‘Komutanım babası gelinceye kadar biz onu gözaltına alalım. Teröristler de öyle yapıyor. Babası gelince onu serbest bırakırız’ dedi. Beni ve İbrahim Özdemir’i aldılar. Köyden 200 metre uzaklaştıktan sonra babamın içinde olduğu araç geldi. Panzer durdu. Biz devam ettik. Cizre İlçe Jandarma Komutanlığı’nda gözlerimiz bağlı şekilde beni babamı, İbrahim Özdemir ve Ebubekir adlı kişiyi nezarethaneye attılar. Ertesi gün beni serbest bıraktılar. Nizamiye çıkışında babam ile İbrahim amcayı sordum. Onların da serbest bırakılacağını söylediler. O sırada Tahir amcam geldi. Ona ‘hadi savcılığa gidelim’ dedim. Bana savcılıktan geldiğini söyleyip, savcının kendisine ‘Her şey Cemal Temizöz’ün elinde. İsterse bırakır, isterse de bırakmaz’ dediğini belirtti. Akşama kadar kaldım. Bilgi alamayınca eve gittim. Sonraki gün de geldim, bilgi alamadan eve döndüm. Daha sonra babamdan herhangi bir bilgi alamadık. Babamın niye gözaltına alındığı bilmiyorum.”

“Temizöz Babamın Faillerinin Kim Olduğunu Söylesin”

Harun Padır, gözaltı olayından 2 ay sonra babaannesi ile İbrahim Özdemir’in annesinin İlçe Jandarma Komutanlığı’na çağrıldığını ve bir kağıda parmak bastırıldığını da anlatarak, “zaltı olayından 3 ay sonra yeniden gözaltına alındım. Bana babam ve amcamı sordular. Bana onları bir daha sorarsan kelleni gövdenden koparız, seni onların yanına göndeririz’ tehdidinde bulundular” dedi. Sanık olarak yargılanan Albay Cemal Temizöz’den babasının failinin kimler olduğunu söylemesini isteyen Harun Padır’a, sanık avukatları “Baban gelirse sevinir misin?” ve “Babanın öldüğüne inanıyor musun?” sorularını yöneltti. Padır her iki soruya da “Evet” karşılığını verdi.
İzzet Padır ile birlikte gözaltında kaybolan İbrahim Özdemir’in oğlu Halit Özdemir ise, ifadesinde babası götürüldüğünde 10 yaşında olduğunu, olay günü amcası Mehmet Selim Özdemir’in “Babanı Bedran ve Abdulhakim Güven Cemal Temizöz’e götürdüler” dediğini anlattı.
Duruşma öğlen arasının ardından tanıkların dinlenmesiyle devam edildi. BDP Genel Başkan Yardımcıcı Gülten Kışanak da duruşmanın öğleden sonraki bölümünü izledi.
Şırnak ve çevresinde görev yaptığı 1993- 95 yılları arasında 23 kişinin öldürülmesinden sorumlu tutulan ve cinayet, cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak, adam öldürmeye azmettirmek suçlamasıyla tutuklanan sanıklardan Kayseri İl Jandarma Komutanı Albay Temizöz hakkında 9, Cizre eski Belediye Başkanı Kamil Atak’ın 7, Tamer Atak’ın 2, Adem Yakın’ın 7, Hıdır Altuğ’un 3, Fırat Altın’ın (Abdulhakim Güven) 6, Kuktel Atak’ın 1 kez ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası isteniyor.

Yayınlanma tarihi

5 March 2010

Kategori Listesi