Diyarbakır Cumhuriyet Savcısı Mithat Özcan tarafından müebbet hapis istemiyle ceza davası açtığı Abdulkadir Aygan’ın nüfus kayıtlarına ‘çatışmada öldü’ kaydı yazıldığı, itirafçı Fethi Çetin’in ise 1992 yılında Türk vatandaşlığından çıkarıldığı ortaya çıktı.
Diyarbakır Cumhuriyet Savcısı Mithat Özcan tarafından müebbet hapis istemiyle ceza davası açtığı Abdulkadir Aygan’ın nüfus kayıtlarına ‘çatışmada öldü’ kaydı yazıldığı, itirafçı Fethi Çetin’in ise 1992 yılında Türk vatandaşlığından çıkarıldığı ortaya çıktı. Abdulkadir Aygan ile birlikte Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 2002/60 nolu dosyadan yargılanan itirafçı Hüseyin Tilki ile Ali Ozansoy’un durumunun da Aygan ile aynı olduğu öğrenildi. Diyarbakır DGM’de başlayan ve DGM’lerin kapatılmasıyla birlikte Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilen 2002/60 nolu dosya kapsamında yargılanan Aygan ve Çetin’e ilişkin nüfus müdürlüklerinden istenen nüfus kayıt örneklerinde, Diyarbakır Cumhuriyet Savcısı Mithat Özcan tarafından ömür boyu müebbet hapis istemiyle dava açılan Abdulkadir Aygan’ın “ölü” olarak gösterildiği, Fethi Çetin’in de 1992 yılında Türk vatandaşlığından çıkarıldığı ortaya çıktı. 3 Mart 2003 tarihinde görülen duruşma tutanaklarına, “Sanıklar Hüseyin Tilki ve Abdulkadir Aygan’ın nüfus kayıtlarının gönderilmiş olduğu, incelenmesinde sanıkların Nüfus Kanunu 39. madde gereğince kaydının kapatıldığı anlaşıldı, okundu” ibaresi düşüldü. Aynı duruşmada Mahkeme Başkanı yeniden nüfus müdürlüklerine yazı gönderilmesini isteyerek, “Sanıklar Hüseyin Tilki ve Abdulkadir Aygan’n nüfus kaydı kapatıldığı bildirildiğinden, bu kapatma sebebinin sanıkların ölümünden dolayı olup-olmadığının nüfusa kayıtlı nüfus müdürlüklerine sorulması için C. Savcılığı’na yazı yazılması” kararı aldı. Yine aynı gün alınan 4 karardan bir diğeri ise, “Sanıklar Hacı Hasan, Faysal Şanlı, Hüseyin Tilki ve Abdulkadir Aygan dışındaki sanıkların nüfus kayıtlarının yeniden istenmesi için Cumhuriyet Savcılığı’na yazı yazılması” oldu.
Kayıttan düşme 3’e çıktı 4 Haziran 2003 tarihinde Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada ise nüfus kayıtlarında ‘çatışmada öldü’ kaydı düşülen sanık sayısı ise 3’e çıktı. Mahkemeye gelen nüfus kayıt örnekleri mahkeme tarafından okunarak kayıtlara, “Sanıklar Abdulkadir Aygan, Hüseyin Tilki ve Ali Ozansoy’un nüfus kayıtlarının yeniden gönderilerek kayıt kapatma sebeplerinin bildirildiği ancak buna dair tutanağın gönderilmediği görüldü” ibaresi düşüldü. Bu duruşmada, sanık Fethi Çetin’in nüfus kaydının kapanmasının gerekçesinin “Tunceli Ovacık Nüfus Müdürlüğü’nden sorulması” kararını vererek duruşmayı 10 Ekim 2003 tarihine erteledi. 10 Ekim tarihinde görülen duruşmada ise Tunceli Nüfus Müdürlüğü’nden gelen yazı okunarak tutanaklara geçti. Çetin’in 25 Eylül 1992 tarihinde Bakanlar Kurulu Kararı ile Türk vatandaşlığından çıkarılması kararı nedeniyle kayıttan düştüğü kaydı mahkeme tutanaklarına geçti. Bu duruşmada, tüm taleplere rağmen ifade vermeye gelmeyen Adil Timurtaş, Mehmet Zahir Karadeniz, Recep Tiril ile Hayrettin Toka’nın CMUK 223 ve 229 maddeleri gereğince gıyaben tutuklanmaları kararı verildi. Yakalandıklarında en yakın Ağır Ceza Mahkemesi’ne sevk edilerek, ifadelerinin alındıktan sonra serbest bırakılmaları istendi. Hakkında gıyabi tutuklama kararı çıkartılan Timurtaş’a Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı Özel Kuvvetler Komutanlığı tarafından ‘Üstün Hizmet Belgesi’ verildiği ve bunun da mahkeme dosyasına konulduğu görüldü. Nüfus Kanunu Madde 39: Savaş, ayaklanma alanlarıyla, eşkıya çarpışmasında ölen subay, askeri memur, astsubay, erbaş ve erlerle diğer askeri şahısların kimlikleri ve ölümleri orduca uygulanan usul dairesinde üçer nüsha örneğine uygun ölüm tutanakları ile tespit olunur. Erlere ait tutanaklar askerlik şubeleri; subay, askeri memur, astsubay ve diğer askeri şahıslara ait tutanaklar da Milli Savunma Bakanlığı yolu ile aile kütüklerinin bulunduğu nüfus memurluğuna ve ailesine yollanır.