Mahkeme JİTEM Personeli Listesine Yayın Yasağı Koydu

BAŞKA HABER

Diyarbakır’da 1992 yılında katledilen Kürt aydın Musa Anter’in öldürülmesine ilişkin davaya devam edildi. Yazar Musa Anter’in öldürülmesi, Orhan Miroğlu’nun ise yaralanmasına ilişkin eski itirafçı ve korucu Hamit Yıldırım, ‘Yeşil’ kod adlı kontrgerilla elemanı Mahmut Yıldırım, itirafçı Abdulkadir Aygan ve emekli Albay Savaş Gevrekçi’nin yargılandığı davanın ikinci duruşması Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.


Duruşmaya, tutuksuz sanık emekli Albay Savaş Gevrekçi ile Musa Anter’in oğlu Dicle Anter ve taraf avukatları katıldı.

Duruşmanın tek tutuklu sanığı olan ve tetikçi olduğu iddia edilen Hamit Yıldırım’ın, personel ve araç yetersizliği nedeniyle Adana F Tipi Cezaevi’nden duruşmaya getirilemediği belirtildi. Hamit Yıldırım, cezaevinden görüntülü olarak duruşmaya katıldı.

Müdahil avukatları, Hamit Yıldırım’ın duruşmaya getirilmemesine tepki göstererek, ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunulmasını istedi.

Duruşmada ilk olarak dosyaya gönderilen evraklar okundu. Evraklarda, gizli tanık Ahmet’in duruşma öncesinde hazır edilemediği için ifadesinin alınamadığı belirtildi. Öte yandan, dosyanın Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ve Kayseri eski İl Jandarma Komutanı Cemal Temizöz’ün de yargılandığı faili meçhul cinayetler davasıyla birleştirilmesi talebine, mahkemenin “ret” yazısı gönderdiği de belirtildi.

Jandarma Genel Komutanlığı’nın, 1992 yılında Diyarbakır Jandarma İstihbarat Tim ve Grup Komutanlığı personelinin isim listesini göndermesine ilişkin yazılan talimata da cevap geldi.

Genelkurmay Başkanlığı’nın, gönderdiği yazıda personelin can güvenliği için deşifre edilmemesini şart koşarak listeyi gönderdiği belirtildi.

Mahkeme, gönderilen listedeki kişilerin terörle mücadelede görev aldıklarını, bu nedenle kimliklerinin korunması gerektiğine karar verdi. Ara kararda, listenin suretinin taraflara verilmemesine, ancak tarafların listeyi inceleyebileceğine hükmedildi.

Kararda, listedeki kişilerin T.C. kimlik numarası ve adreslerinin haricindeki diğer bilgilerin fotokopi çekilerek dosyaya konulmasına, belgenin aslının ise Terörle Mücadele Kanunu 10. Madde ile yetkili Savcılık kasasında saklanmasına hükmedildiği belirtildi. Mahkeme, ayrıca liste içindeki bilgilere yayın yasağı koydu.

Daha sonra müdahil avukatlarının sorularını yanıtlayan tutuksuz sanık emekli Albay Savaş Gevrekçi, şunları söyledi:

“Benim çalıştığım dönemde İstihbarat Grup Komutanı Cahit Aydın idi. Kendisi yurtdışına gittiği için 4 ay yerine ben vekalet ettim. Arif Doğan çok sevdiğim bir büyüğümdür. Değer verdiğim bir komutan ve büyüğümdür. Kendisinin emrinde hiç çalışmadım. Memleketim Niğde’ye gittiğimde ziyaretine gittim. Emekli olduktan sonra Ankara’da sosyal tesislerde karşılaşıyorduk. Görev içinde hiç görüşmedik. 2007 yılından sonra da hiç görüşmedim.”

Ardından Hamit Yıldırım, avukatların sorularını yanıtladı. Yıldırım, “Ben Türkiye Cumhuriyeti’ni seven bir insanım. BDP’ye de saygı duyuyorum. Benim bir suçum yok. Bu olayla da alakam yok. Ben 15 aydır haksız olarak tutukluyum” diye konuştu.

Aygan Görüntülü Olarak Duruşmaya Katılacak

Mahkeme heyeti, Hamit Yıldırım’ın tutukluluk halinin devamına ve bir sonraki celse hazır edilmesi için Adana F Tipi Cezaevi’ne yazı yazılmasına karar verdi.

Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım hakkındaki yakalama emrinin devamına karar veren mahkeme, Abdülkadir Aygan’ın İsveç’ten Segbis yöntemiyle ifadesinin alınmasına hükmetti. Aygan’ın ifadesinin gerekli yazışmaların yapılmasının ardından önümüzdeki Mart ayında alınacağı belirtildi.

Mahkeme, Başbakanlık Teftiş Kurulu eski Başkanı Kutlu Savaş’ın tanık olarak dinlenmesi talebini, hazırlanan Susurluk Raporu dosyada olacağından reddetti.

Mahkeme MİT Kontrterör eski Daire Başkanı Mehmet Eymür’ün tanık olarak dinlenmesi talebini de daha sonra değerlendireceğini açıkladı.

Mahkeme, avukatların JİTEM ve Olağanüstü Hal Bölge Valiliği arşivlerinin dosyaya istenmesine yönelik talebini ise arşivin büyüklüğü nedeniyle reddetti.

Avukatların sanık Hamit Yıldırım’ın duruşmaya getirilmemesine ilişkin suç duyurusu taleplerini de reddeden mahkeme, Kutlu Savaş tarafından hazırlanan Susurluk Raporu’nun 6. Ağır Ceza Mahkemesi dosyasından istenmesine karar verdi. Duruşma ileri bir tarihe ertelendi.

Yayınlanma tarihi

9 October 2013

Kategori Listesi

Etiket Listesi