JİTEM, Musa Anter ve Ayten Öztürk Davası İzleme Raporu – 7 Temmuz 2021

Esra Kılıç- 7 Temmuz 2021

Mahkeme: Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi

Dosya No: 2015/64

JİTEM örgütüne ilişkin 1999 yılında hazırlanan 11 sanıklı iddianame ile 2005 yılında hazırlanan 5 sanıklı iddianamenin 2010 yılında birleştirilmesiyle JİTEM Ana Davası olarak anılmaya başlayan ve Musa Anter’in öldürülmesine ilişkin 2013 yılında başlatılan dava ve Ayten Öztürk’e işkence edilerek öldürülmesine ilişkin 2019’da başlatılan davayla birleştirilen Musa Anter ve JİTEM Ana Davası’nın 29. Duruşması Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 7 Temmuz 2021 günü gerçekleşti.

Duruşma Öncesi

Saat 14.00’te görülecek duruşmadan yarım saat önce duruşma salonunun önünde Musa Anter’in oğlu Dicle Anter ve avukatı Selim Okçuoğlu bekliyordu. Daha sonra yanlarına HDP milletvekili Filiz Kerestecioğlu ile danışmanı ve CHP milletvekili Sezgin Tanrıkulu geldiler. Mezopotamya Haber Ajansı muhabiri de duruşmayı bekleyen milletvekilleri ve Dicle Anter ile röportaj yaptı.

Duruşma salonunun önünde sanıklar ya da vekilleri bulunmuyordu, nitekim duruşmaya yalnızca sanıklar tarafından Savaş Gevrekçi müdafinin yetkilendirdiği bir avukat katılacaktı.

Saat 14.00’te görülmesi gereken duruşmanın başlaması için duruşma listesinden ve mübaşirin beyanından anlaşılan henüz vakit vardı ve 2 saatlik bekleyişin sonunda 16.05’te mübaşir tarafları duruşma salonuna çağırdı.

Duruşma Salonunun Görünümü ve İzleyenler

Duruşma salonuna giren HDP Milletvekili Filiz Kerestecioğlu’na mübaşir, kendisini salona alamayacaklarını, izleyici kabul etmediklerini söyledi. Bu sırada milletvekili olduğunu anlayan Mahkeme Başkanı mübaşire “tamam” diyerek talimat verdi ve böylelikle duruşmayı Mezopotamya Ajansı muhabiri, Hafıza Merkezi gözlemcisi dışında HDP milletvekili Filiz Kerestecioğlu ve danışmanı da izleyebildi.

Bu celsede de Mahkeme Başkanı dışında herkes tıbbi maske takmıştı. İzleyiciler sosyal mesafelenmeye uygun oturdular.

Duruşmaya Musa Anter’in oğlu Dicle Anter ve vekili Av. Selim Okçuoğlu, Katılan Orhan Miroğlu vekili Av. Ayşe Eryılmaz, Sanık Savaş Gevrekçi vekili Av. Ece Güngör katıldı.

JİTEM Ana Dava ve Ayten Öztürk Davalarının avukatları da yine duruşmaya katılmamıştı.

Mahkeme heyeti; Başkan Şükrü Onat Tekinalp, üyeler Durmuş Ali Erbil ve Eren Şen’den oluşuyordu. Cumhuriyet Savcısı Zafer Salan idi.

Duruşmaya Dair

Mahkeme Başkanı duruşmayı celse arasında gelen evrakları duruşma zaptına yazdırarak başlattı;

  • Sanık Abdülkadir Aygan’ın ifadesinin uluslararası istinabe ile alınması için Adalet Bakanlığı’na yazılan yazıya cevap verilmediği,
  • Sanık Cemil Işık (Hogir)’ın öldürülmesi olayıyla ilgili yurtdışı istinabe talebine dair Adalet Bakanlığı’ndan cevap verilmediği,
  • Tanıklar Celal Yeltekin ve Ömer Özüyılmaz’ın adresinin tespitine dair yazıya cevap gelmediği,
  • Geçen celselerde Latif Şimşek’in beyanında geçen Eski Ankara Emniyet Müdürü Zeki Çatalkaya’nın hazır edilmesi için İzmir Ağır Ceza Mahkemesi’ne talimat yazıldığı fakat tanığın SEGBİS bağlantısı için hazır edilmediği,
  • Yakalama emirli sanıklar (Abdülkadir Aygan, Mahmut Yıldırım, Muhsin Gül ve Fethi Çetin) hakkında yakalama emirlerinin yerine getirilmediği,
  • Bazı avukatların mazeret dilekçesi gönderdiği,
  • Sanık Hamit Yıldırım müdafi Av. Kaya Yelek’in müvekkili hakkında uygulanan imza yükümlülüğü olarak yerine getirilen adli kontrol tedbirinin kaldırılması ya da hafifletilmesi talepli dilekçe gönderdiği kaydedildi.

Başkan taraflardan diyeceği olup olmadığını sordu. Orhan Miroğlu vekili ve Dicle Anter diyeceklerinin olmadığını beyan etti.

Av. Selim Okçuoğlu söz aldı: “Eksik hususlar tamamlansın ve bu konuda daha önceki beyanlarımızı tekrar ediyoruz. Fakat şunu da biliyoruz ki artık sözün bittiği yerdeyiz. Zamanaşımı geliyor, ara kararlar için sürenin yetmeyeceği rahatlıkla söylenebilir. Adalet Bakanlığı makamlarının onlarca müzekkereye karşı cevap vermemesi esef verici. Devlet mekanizmasının bir ayağı olan yargı erkine tabiyiz ama şu anda yürütme erki bu davayı zamanaşımına sürüklemek istiyor. Sizin de sözünüz geçmiyor anlaşılan. Bu davada 3 birleşen dosya var. Bizim dosyamız dışındaki diğer 2 dosya zaten takip edilmiyor, işi mahkemeye bırakmışlar. Bizim zamanaşımı kaygımızın anlaşıldığını düşünüyorum. 1 yıl sonra bu davayı yerde bırakıp gideceğiz ve o zaman adaleti nerde arayacağız? Çok mu zor İsveç’ten istinabe sağlamak? Artık başımızın çaresine bakacağız. AYM mi olur AİHM mi olur. Bu davayı bir mum ışığına benzetirsek eğer, ışık giderek zayıfladı, tükenmek üzere. 3 duruşma daha yapıp yapmayacağımız belli değil. Yargı fonksiyonu engelleniyor. Taleplerimi tekrar ediyoruz ve tefrikle ilgili kararınızdan rücu etmenizi talep ediyoruz.” dedi.

Sanık Savaş Gevrekçi müdafi Av. Ece Güngör ise müvekkilinin anjiyo olduğuna dair raporlarını sunarak, sağlık sebepleri nedeniyle duruşmalardan vareste tutulmasını talep etti.

Bu sırada Anter Ailesi Vekili Av. Selim Okçuoğlu tekrar söz istedi ve Sanık Hamit Yıldırım ile ilgili adli kontrolün kaldırılması taleplerinin daha önceki ret gerekçeleriyle reddedilmesini talep etti ve ekledi “dişini biraz daha sıksın zaten şurada 1 yıl kaldı davanın bitmesine”

Cumhuriyet Savcısından taleplere dair diyecekleri soruldu ve Savcı, Hamit Yıldırım hakkında adli kontrol tedbirlerinden imza yükümlülüğünün kaldırılması talebinin dosyanın geldiği aşama ve delil durumu ile tutuklu kaldığı süre nazara alınarak kabul edilmesini mütalaa etti.

Ara Kararlar

Duruşmaya ara verilmeden ya da heyet müzakere odasına çekilmeden ve hatta heyet kendi aralarında hiç konuşmadan tamamen Mahkeme Başkanı’nın tek başına aldığı kararların oybirliği ile alındığı zapta geçirilerek aşağıdaki ara kararlar yazdırıldı:

  • Abdülkadir Aygan (Aziz Turan) ve Hogir kod adlı Cemil Işıkile ilgili yurtdışı istinabesi ile ilgili Adalet Bakanlığı’na yazılan yazının akıbetinin tekrar sorulmasına ve bu kez yazıya zamanaşımı süresinin yaklaştığı bilgisinin eklenerek öncelik tanınması gerekliliğine yer verilmesine,
  • Yakalama emirleri ve kırmızı bülten uygulamasının devamına,
  • Tanıklar Celal Yeltekin, Ömer Özüyılmaz, Zeki Çatalkaya’nın dinlenilmesi ile ilgili işlemlerin yapılmasına,
  • Sanık Hamit Yıldırımhakkında uygulanan adli kontrol tedbirlerinin dosyadaki delil durumu, atılı suçun niteliği gereği halen ölçülülüğünü sürdürmekte olması nedenleriyle devamına, Av. Kaya Yelek ve Cumhuriyet Savcısının talebinin reddine,
  • Duruşmanın 24 Kasım 2021 gününe ertelenmesine karar verildi.

 

 

Yayınlanma tarihi

9 August 2021

Kategori Listesi

Etiket Listesi