16 Şubat 2017
Venue
İzmir 1. Ağır Ceza Mahkemesi
Diyarbakır’ın Lice ilçesinde 22 Ekim 1993 tarihinde 15 sivilin, bir askerin ve dönemin Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın’ın öldürülmesiyle sonuçlanan askeri operasyonla ilgili, olaydan 20 yıl sonra Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından iddianame düzenlendi. İddianamede dönemin Diyarbakır Jandarma Alay Komutanı Eşref Hatipoğlu ve Üsteğmen Tünay Yanardağ’ın “taammüden öldürme, halkı isyana ve birbirini öldürmeye teşvik ve cürüm işlemek üzere teşekkül oluşturma” suçlarından yargılanmaları talep edildi.
Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başlanan dava daha sonra “güvenlik gerekçesiyle” Yargıtay 5. Ceza Dairesi tarafından Eskişehir’e nakledildi. Eskişehir’de özel yetkili mahkeme olmadığı gerekçesiyle buradaki mahkeme heyetince Diyarbakır’a geri gönderilen dosya, buradan da İzmir’e taşındı.
İzmir 1. Ağır Ceza Mahkemesi, 13 Haziran 2014 tarihinde sanıkların taşıdığı kamu görevlisi sıfatı nedeniyle yargılanmaları için izin alınması istemiyle dosyayı HSYK’ya gönderdi ve yargılama durduruldu.
29 Ocak 2015’te HSYK durdurulma kararını bozdu ve yargılama başladı. 1 Haziran 2015’te görülen duruşmada mağdur avukatlarının ısrarları sonucu Eşref Hatipoğlu’nun çapraz sorgulanması talebinin kabul edilmesi üzerine, mahkeme sorgulamanın uzun süreceği düşüncesiyle bir sonraki duruşma tarihini 7-8 Ekim 2015 olarak belirledi. Ancak, Eşref Hatipoğlu 7 Ekim’de İzmir 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya katılmadı. Eşref Hatipoğlu duruşmada can güvenliğinin tehlikede olduğu gerekçesiyle 18 Eylül’de adliyeye gelmiş, 15 dakikalık ifade verdikten sonra ayrılmıştı. Bu duruşmada sanıklardan Tünay Yanardağ’ın öldüğü de ortaya çıktı. Özellikle sanık sorgulamasına dair usulsüzlük sebebiyle mağdur avukatları bu duruşmada reddi hakim talebinde bulundu. İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesi bu talebi inceleyerek red kararı verdi.
Eşref Hatipoğlu, 24 Aralık 2015’te İzmir 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya yine katılmadı. Duruşmada mahkeme heyeti Eşref Hatipoğlu’na mahkemeye gelmesi için yazı gönderilmesine, gelmediği taktirde zorla getirilmesine karar verdi; ancak sanığın tutuklanması talebini tekrar reddetti.
17 Mart 2016 tarihli 5. duruşmada Sanık Eşref Hatipoğlu ilk kez mahkeme salonunda hazır bulundu. Müşteki avukatlarının sorularına yanıt veren Hatipoğlu’nun tutuklanma talebi bir kez daha reddedilirken duruşmalardan vareste tutulması talebi kabul edildi.
23 Haziran tarihli duruşmada ise dönemin Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Derneği (GÜNSİAD) yöneticisi Abdurahman Ayaz, Lice Esnaf Sanatkarlar Odası Temsilcisi Şaban Maltaş, yakınları öldürülen Murat Canpolat ve Fesih Ersönmez tanık olarak ifade verdiler. Mahkeme heyeti, Şaban Maltaş, Murat Canpolat ve Abdurrahman Ayaz’ın davaya müdahilliğini kabul ederken diğer taleplerin değerlendirmesi bir sonraki duruşmaya bırakıldı.
Tanık Ethem Özer ve duruşmada hazır bulunan katılanların ifadesiyle başlayan 17 Kasım 2016 tarihli son duruşmada, bir önceki celsede katılan vekillerinin, Lice PTT Kargo kayıtlarının istenmesi, dönemin Başbakan Yardımcısı Deniz Baykal ile OHAL Valisi Ünal Erkan’ın ifadelerine başvurulmasını ve olayların ardından bölgede bulunan gazeteci Tayfun Talipoğlu ile Mithat Bereket’in de tanık olarak dinlenmesi yönündeki talepleri “yargılamaya bir katkı sağlamayacağı anlaşıldığından” reddedildi. Mesut Karçkay ve Mesut Karademir’in davaya müdahilliği kabul edilirken, Bahtiyar Aydın cinayeti nedeniyle tutuklu Mehmet Emin Özkan’ın SEGBİS’le ifade vermesi için duruşma günü hazır edilmesine ve Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın davaya ilişkin elindeki tüm evrakların istenmesine karar verilerek bir sonraki duruşma 16 Şubat 2017 tarihine ertelendi.