14 Yıl Sonra Mahkum Olan JİTEM Üyesi Yargıtay Onayana Kadar Serbest

Uzman Çavuş Gültekin Sütçü

BİANET

1994’te Şerif Avşar’ın öldürülmesi emrini veren JİTEM üyesi Sütçü 30 yıla mahkum oldu. Askeri mahkemenin serbest bıraktığı Sütçü, cezası onanırsa, indirim nedeniyle 20 yıl hapis yatacak.

Diyarbakır, Hazro’da 22 Nisan 1994’te öldürülen Şerif Avşar’la ilgili cinayetin emrini verdiği ve Jandarma İstihbarat Terörle Mücadele (JİTEM) üyesi olduğu iddia edilen eski uzman çavuş Gültekin Sütçü, 30 yıl hapse mahkum oldu.

12 yıl yakalanamayan Sütçü, daha sonra sivil ve askeri mahkeme arasında gidip gelen dava boyunca tutuksuz olarak yargılandı. Halen serbest olan, dünkü karar duruşmasına da katılmayan Sütçü, ancak karar Yargıtay’ca onandığı takdirde tutuklanarak cezaevine girecek.

Müdahil avukatlardan Tahir Elçi, ağır ceza gerektiren bir suçla mahkeme önüne çıkarılan sanığın tutuksuz yargılanmasının “tuhaf” olduğunu söyledi.

“En sıradan suçlarda bile bazen 2-3 yıl insanlar tutuklu kalabiliyor. Sütçü 12 yıl boyunca defalarca yurtdışına çıkıp geri gelmiş, şimdi de kolayca kaçabilir aslında.”

Onandığı takdirde, 4616 Sayılı Şartla Salıverme ve Cezaların Ertelenmesi Yasası nedeniyle Sütçü’nün cezası 20 yıla inecek.

Cinayet

Milliyet’in haberine göre mahkeme karar duruşmasında cinayeti şöyle aktardı:

“Korucular Fevzi Gökçen, Yaşar Günbatı, Ömer Güngör, Aziz Elbey ve Zeyat Akçin, 22 Nisan 1994’te Diyarbakır’a geldi. Güngör, PKK’lı kardeşi cezaevinde olan Avşar’ı konuşturmak için korucularla anlaşma yaptı. Avşar, işyerine gelen koruculara polis gelmeden kendileriyle gitmeyeceğini söyledi.

Gökçen, dükkandan çıkarken Sütçü ve PKK itirafçısı Mesut Mehmetoğlu ile karşılaştı. Gökçen’in durumu anlatması üzerine Sütçü, askeri kimliğini göstererek Avşar’ı ikna ederek otomobile bindirdi. Lice yolu üzerindeki harabe bir binaya gittiler. Sütçü ile Güngör, Avşar’ı sorguladı. Güngör, daha sonra Avşar’ın başına iki el ateş ederek öldürdü.”

Güngör, cezaevindeyken Meclis İnsan Hakları Komisyonu eski üyesi Sema Pişkinsüt’e olayı şöyle anlatmıştı:

“Jandarma, korucu ve itirafçılarla Avşar’ı sorgu bahanesiyle kaçırdık. Uzman çavuşla itirafçı ‘Bu adamı vuracaksın’ dedi. İtirafçı ve uzman çavuş bunlardan 1993’te fidye almış. Tekrar gidip istediklerinde Avşarlar parayı vermeyince bu adamı öldürdüler.”

Askeri mahkeme serbest bıraktı

2006’da Bulgaristan’dan giriş yaparken yakalanan Sütçü, Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi görevsizlik kararı verince askeri mahkemede yargılandı. Askeri mahkeme Sütçü’yü tutuksuz yargılanmak üzere serbest bıraktı; daha sonra da görevsizlik kararı verdi. Uyuşmazlık Mahkemesi, davayı sivil mahkemeye yolladı.

Avşar ailesi, adı Susurluk Raporu’nda da geçen Sütçü’nün yakalanamaması üzerine Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurmuş, Türkiye 148 bin YTL tazminata mahkum olmuştu.

Elçi “1990’lı yıllarda yüzlerce masum insan bu şekilde evlerinden işyerlerinden alındı. İtirafçı sanıklar ve korucular jandarmayla çalışarak gözaltında kaybettirme olaylarını sistematik şekilde devam ettirdi. Bu sıradan bir cinayet değil. Hukuk devletine yönelik örgütlü bir suçla karşı karşıyayız” dedi.(EÜ)

Yayınlanma tarihi

21 March 2008

Kategori Listesi

Etiket Listesi