Albay Temizöz ve Atağ’a Tahliye Yok

HABERTÜRK

Eski Kayseri Jandarma Alay Komutanı emekli Albay Temizöz ve eski Cizre Belediye Başkanı Atağ dahil 6 sanığın tutukluluk halinin devamına karar verildi.

Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada tutuklu sanıklar emekli Albay Cemal Temizöz, Kamil Atağ, Tamer Atağ, Hıdır Altuğ, Fırat Altın ve Adem Yakin hazır bulundu. Tutuksuz yargılanan Kukel Atağ ise duruşmaya katılmadı.

Duruşmada, Abdulhamit Düdük’ün öldürülmesi olayıyla ilgili Halit Acar tanık olarak dinlendi.

Acar, olayın 18 yıl önce meydana geldiğini, bu nedenle tam hatırlamadığını belirterek, daha önce verdiği ifadesinin geçerli olduğunu söyledi.

Tanık Acar, o tarihte Irak’tan gelen Düdük’ün kendisini aradığını ve ”Ben sınırdaki köprünün başındayım. Yanımda yüklü para var. Asker parayı gördü ve beni oyalıyorlar” dediğini belirterek, şunları söyledi:

”İkinci telefon görüşmesinde, Düdük bana ‘Beni merkez komutanlığına götürüyorlar’ dedi. Daha sonraki görüşmemde ise serbest bırakıldığını öğrendim. Bunun üzerine yanıma gelmesini söyledim. Düdük’e ‘bu akşam gitme, güvenli değil’ dedim. Beni dinlemedi ve yola çıktı. Ertesi gün ailesi beni arayarak Düdük’ün öldürüldüğünü bildirdi. Ben onun öldürüleceğini düşünmemiştim. Düdük’ün üstünde çok para vardı.”

Tanık Acar’ın ifadesinin ardından mahkeme heyeti, duruşmaya öğleden sonra devam edilmek üzere ara verdi.

Duruşmanın öğleden sonraki bölümünde söz alan müdahil avukat Tahir Elçi, sanık Temizöz’ün, Şubat 1994’de Ramazan Elçi’nin öldürülmesiyle ilgili verdiği ifadede, o tarihte NATO görevlisi olarak yurt dışında bulunduğunu söylemesi üzerine Genelkurmay Başkanlığı’ndan belge istendiğini hatırlatarak, ”Genelkurmay Başkanlığı’nca gönderilen belgede sanığın bazı meslektaşlarının beyanları alınmış, durumdan vazife çıkarılmış, sanığı savunmak için delil araştırması yapılmıştır. Mahkeme yanıltılmaya çalışılmaktadır. Emniyet Genel Müdürlüğü’nden gelen yazıda sanığın yurt dışına çıkmadığı belirtilmektedir” dedi.

Müdahil Avukatlar ve Sanıklar Tartıştı 

Duruşmada söz alan sanık Fırat Altın, kendisine iftira atıldığını, avukatların kendisini hedef seçtiklerini ileri sürerek, ”Kendime avukat bulamadım. Bu insanlık suçu değil midir?” dedi. Bunun üzerine müdahil avukatlardan Aktar, ”Seni biz değil, mahkeme yargılıyor” diye konuştu.

Diğer sanık Adem Yakin de ”Diş ve ağızlarından kan akan vampirler, insan hakları savunucusu olamaz” deyince, müdahil avukatlardan Rıdvan Dalmış ile arasında tartışma yaşandı.

Sanık avukatları avukat Dalmış’ın sanığa hakaret ettiğini ileri sürdü. Mahkeme heyeti, bunun üzerine verdiği kısa arada duruşma salonundaki kamera görüntülerini izledi. Heyet, avukatın sanık için ”Bu adam haysiyetsiz biri” dediğinin tespit edildiğini belirterek, beyan esnasında daha dikkatli olunmasını istedi. Sanık Yakin de avukat Dalmış hakkında suç duyurusunda bulunacağını söyledi.

Söz alan müdahil avukatlardan Selçuk Kozağaçlı, Sivas ve 12 Eylül olaylarının insanlık suçu olarak kabul edildiğini, davaya konu olayın da bu kapsamda ele alınması gerektiğini savundu.

Mahkeme heyeti, davaya konu olayların yaşandığı dönemde eşi Abdullah Efelti’yi kaybeden Besna Efelti’nin, dosyada bulunan beyanında, ”Eşimi evden alan kişilerden birinin sol gözünün akında leke vardı” ifadesinin bulunduğunu belirterek, sanıkların sol gözünü kontrol etti. Yapılan kontrolde sanıkların sol gözünün akında leke tespit edilmedi.

Sanık Temizöz de dosyada, görevli olarak yurt dışında olduğu dönemde kendisine isnat edilen suçlamaların bulunduğunu iddia etti. ”O dönemde yurt dışında olmadığım ispat edilirse ben de kendi hakkımda suç duyurusunda bulunacağım” diyen Temizöz, ”Beni savunmasız ve ispatsız bırakmaya çalışıyorlar. Gizli tanık beyanlarıyla kurgulama yapılmış, tanık beyanları çelişkilidir. Soyut iddialar karşısında daha ne kadar bizi içeride tutacaksınız? Cizre’de birliğimi tehdit altında emir ve komuta ettik. İçişleri Bakanlığı’ndan benim dönemindeki patlayıcı ve bombaların dökümünü isteyin, göreceksiniz ki Afganistan’da bile bu kadarı yoktur” ifadesini kullandı.

Sanık Kamil Atağ ise yıllarca terörle mücadelede bulundukları ve devletin yanında yer aldıklarını dile getirerek, ”Ortada suçlu olduğumuza dair hiçbir delil yok. Biz insanlık suçu işlemedik. Cizre’de öğrenci yurduna saldıranlar insanlık suçu işlemedi mi? Fitne, fesada son verin artık. Bende bazı listeler var. Onları okursam, Cizre bazılarına cehennem olur. Ama ben bunu yapmam” diyerek, tahliye talebinde bulundu.

Sanık avukatlarının tahliyeye ilişkin beyanlarını dinleyen mahkeme, 6 sanığın tutukluluk halinin devamına karar vererek, duruşmayı erteledi.

Yayınlanma tarihi

16 March 2012

Kategori Listesi

Etiket Listesi