AGOS
Kamu görevlilerinin yargılandığı Hrant Dink Cinayeti Davası’nın son oturumunda organize suç örgütü lideri olma suçlamasıyla cezaevinde olan Kürşat Yılmaz ve dönemin İstanbul Jandarma Komutanlığı görevlisi Serkan Özel dinlendi. Mahkeme davayı 12-13-14 Mayıs tarihlerine erteledi. Sanıklardan Ali Öz’ün ev hapsi kaldırıldı.
Kamu görevlilerinin yargılandığı Hrant Dink Cinayeti Davası 18-19-20 Şubat tarihlerinde Çağlayan Adliyesi 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Celsenin son oturumumda suç örgütü lideri olma suçlamasıyla cezaevinde bulunan Kürşat Yılmaz tanık sıfatıyla ifade verdi.
Yılmaz, Dink cinayeti öncesinde Gülen Cemaati’ne yakın isimlerin kendisine Hrant Dink’in öldürülmesini teklif ettiklerini ancak kendisinin bunu reddettiğini söyledi. Kürşat Yılmaz bu isimlerden birinin halen İstanbul’da hakimlik yaptığını öne sürdü. Yılmaz bu teklifi reddettiği için hala cezaevinde bulunduğunu söyledi.
İkinci olarak dönemin İstanbul Jandarma Komutanlığı görevlisi Serkan Özel tanık olarak dinlendi. Özel o dönemde Jandarma İstihbarat’ta aşırı sağ faaliyetlere baktıklarını söyledi. Görev alanlarını dini tarikatlar ve misyonerlik faaliyetleri olarak tanımlayan Özel, avukat Hakan Bakırcıoğlu’nun sorusu üzerine Dink’in yargılandığı duruşmalarda yapılan ırkçı eylemleri takip etmediklerini belirtti. Özel cinayet günü emrindeki Jandarma İstihbarat memurlarının nerede olduklarını hatırlamadığını söyledi.
Celsenin son oturumunda tahliye talepleri alındı. Fox tv Haber müdürü Ercan Gün 44 aydır tutuklu olduğunu, hüküm giyse bile ancak bu kadar ceza alacağını belirterek tahliyesini talep etti. Gün, üzerine atılı suçları da kabul etmedi ve Bank Asya’ya sadece bir akrabasının parasını yatırdığını, kendi birikimini Bank Asya’da değerlendirmediğini söyledi.
Eski Trabzon Jandarma Komutanı Ali Öz de ev hapsi uygulamasının kaldırılmasını talep etti. Diğer tutuklu sanıklar da tahliyelerini talep ettiler.
Verilen aranın ardından toplanan mahkeme heyeti tahliye taleplerinin reddine, Ali Öz’ün ev hapsinin kaldırılmasına karar verdi. Öz için, yurt dışı çıkış yasağı ve adli kontrol kondu. Dava 12-13-14 Mayıs tarihlerine ertelendi.
Duruşmada Dink Ailesi avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu mahkeme heyetinden tüm sanıkların 17-24 Ocak 2007 tarihleri arasında yaptıkları tüm telefon konuşmalarını içeren şemaların temin edilmesini istedi. Ancak mahkeme daha önce verilen kayıt listesinin yeterli olduğu gerekçesiyle bu talebi reddetti.
Bakırcıoğlu ayrıca mahkemenin MİT heyetinin tanık olarak dinlenmesi kararından vazgeçmemesini talep etti. Mahkeme, Dink Ailesi avukatlarının talebi üzerine 2004 yılında Hrant Dink ile İstanbul Valiliği’nde yapılan görüşmeye katılan MİT mensuplarının tanık olarak dinlenmesine karar vermişti. Ancak MİT, mahkemenin bu yöndeki talep yazısına hala yanıt vermiş değil. Mahkeme birkaç celse boyunca yanıt gelmemesi üzerine bu kararını gözden geçirmeyi gündemine almıştı. Ancak mahkeme duruşma sonunda bu konu ile ilgili herhangi bir ifadeye yer vermedi.