Faili Meçhul Olayına 20 Yıl Sonra Dava Açıldı

HABERLER.COM

Muş’ta 20 yıl önce, gözaltına alındıktan 13 gün sonra, kurşuna dizilerek öldürüldükleri iddia edilen 4 kişi için dava açıldı. Muş Baro Başkanı ve ailelerin avukatı Feridun Taş, duruşmada dönemin Başbakanı Tansu Çiler’in de tanık olarak dinlenmesini talep ettiklerini ifade etti.

Muş’ta gözaltına alındıktan sonra öldürülmüş olarak bulunan bölgenin kanaat önderlerinden Mehmet Emin Bingöl ile köylüler Mahmut Acar, Ali Can Öner ve Yakup Tetik olayı ile ilgili soruşturmayı tamamlayan Van Cumhuriyet Başsavcılığı, dönemin Muş Jandarma Alay Komutanı olduğu belirtilen Naim Kurt hakkında iddianame hazırladı. Van 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde kabul edilen iddianamede, sanık Kurt hakkında, “Cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak, birden fazla kişiyi aynı sebeple ve taammüden öldürme, halkı isyana ve birbirini öldürmeye teşebbüs” suçlarından ağırlaştırılmış müebbet ve 25 yıl hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Muş Baro Başkanı ve ailelerin avukatı Feridun Taş, gazetecilere yaptığı açıklamada, 6 Kasım 1993’te kanaat önderi Mehmet Emin Bingöl, Mahmut Acar, Alican Öner ve Yakup Tetik için dava açıldığını belirti.

Aradan 20 yıl geçtikten sonra dosyanın zaman aşımına uğrama ihtimali göz önünde buluna bir Savcı dönemin Jandarma Alay komutanı hakkında dava açtığını ifade eden Taş şunları söyledi: “Savcı bir araştırma yapar ve dönemin Jandarma Alay Komutanı Naim Kurt isminde birisinin olduğunu tespit eder. Ve bunun üzerine Van 6. Ağır Mahkemesinde Naim Kurt hakkında cürüm işlemek için teşekkül mensubu olmak, tasarlayarak birden fazla kişiyi öldürmek ve bu suça iştirak etmek, aynı zamanda halkı silahlı isyana teşvik suçlarından dava açar. Van 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde bu dosyanın duruşması yapıldı. Naim Kurt duruşmaya geldi ve savunmasını yaptı. Kendisinin 23 Ekim ve 6 Kasım tarihleri arasında Muş Jandarma Alay Komutanı olmadığını ve Alay Komutan Yardımcısı olduğunu şeklinde ifadelerde bulundu. Bir maddi hatadan dolayı kendi aleyhine dava açıldığını söyledi. Bizde kendisine mağdur aile avukatı olarak davaya katıldık. Davada duruşmada rahmetli Şeyh Mehmet Emin Bingöl’ün oğlu Abdülkerim Bingöl mağdur sıfatıyla ifade verdi. Uzun bir şekilde olayı mahkeme heyetine anlattı.”

Sanığa birçok soru yöneltmelerine rağmen hiçbir şey hatırlamadığını belirten Taş, “Bu olayı bile bilmediğini ve kendisinin o dönem belki Muş’ta bile olmadığını şeklinde beyanları oldu. Fakat Naim Kurt hakkında bir araştırma yaptık. Naim Kurt’un jitem ile bağlantısının olduğunu hatta Ergenekon dosyasında ifade veren eskide astsubay olup ta Ergenekon ile itiraflarda bulunan Hüseyin Oğuz kendisinden bahsetmektedir. Yine Arif Doğan evinde bulunan jitem ile ilgili belgelerde kendisinin ismi bulunmaktadır. Ayrıca Cizreli Ali’nin de kendi ifadelerinde Naim Kurt’tan bahsetmekteydi.” diye konuştu.

Bingöl: Daha Önce Müracaat Etmemize Rağmen Dava Açılmamıştı

Duruşmada dönemin Başbakanı Tansu Çiler’in de tanık olarak dinlenmesini talep ettiklerini ifade eden Taş, dava ile ilgili gelecek duruşmalarda da farklı talepleri olacağını kaydetti. Babasının ölümünden 20 yıl sonra dava açılmasının olumlu bir gelişme olduğunu belirten Bingöl’ün oğlu Abdulnasır Bingöl ise “Çözüm sürecinin başlamasıyla 20 yıl aradan sonra dava açılması bizleri umutlandırmıştır. En büyük temennimiz faillerin bulunmasıdır. Daha önce müracaat etmemize rağmen dava açılmamıştı.” dedi.
1993 yılında Jandarmanın köylerine baskın yaptığını ve babası Mehmet Emin Bingöl’ü göz altına aldığını anlatan Bingöl, şöyle devam etti: “Herkes görsün diye araçla köyün içerisinde dolaştırdıktan sonra merkeze götürdüler.Göz altından alındıktan 13 gün sonra cenazesi Murat Köprüsü’nün yakınında bulundu. 20 yıl aradan geçmiş olsa bile davanın açılması bizim için son derece önemlidir diye düşünüyorum.”

Yayınlanma tarihi

20 January 2014

Kategori Listesi