Kemal Kurkut davasında beraat kararı verilmesine avukatlar tepki gösterdi. Avukat Sidar Avşar: “Burada cezasızlığa doğru gitme amacı var. Mahkemenin suç duyurusunda bulunma kararı aldıkları O.M.’yi de beraat ettirecekler.” Avukat Serdar Çelebi: Çocuk denilebilecek bir genç, kameraların önünde göz göre göre katledildi. Kimin ateş ettiği belliydi. Hiçbir şey yaşanmamış gibi beraat kararı verildi.”
Kemal Kurkut davasındaki beraat kararını değerlendiren dosya avukatlarından Sidar Avşar, mahkeme süreci boyunca cezasızlık yönünde adımlar atıldığını belirtirken Serdar Çelebi ise, delillerin failin sanık olduğuna şüphe bırakmayacak nitelikte olduğunu söyledi.
Diyarbakır 2017 Newroz’una katılırken öldürülen üniversite öğrencisi Kemal Kurkut’un katil zanlısı polis Y.Ş. hakkında beraat kararı verilmesi tepkilere neden oldu. Dosya avukatlarından Sidar Avşar, “Kurkut davasında, soruşturma aşamasında adil yargılama yapmak yönünde adımlardan çok sanığı bu suçtan kurtarmaya yönelik bir süreçti. Biz bunu mahkeme safhalarında ve bu gün de dile getirdik. Şöyle bir durum var: Sanık hedef alarak açık ve net bir şekilde Kemal’i hedef alarak ateş etmiş. Sanık polis de zaten ateş ettiğini inkar etmiyor. ‘Ben ateş ettim’ diyor. Burada sıkıntı kurşunun hangi silahtan çıktığı tespitiydi. Bugünkü karar da bundan dolayı alındı. Bizi şaşırtan bir karar değil, mahkeme sürecinde zaten sanığı cezadan kurtarma, cezasızlık yönünde adımlar attı” diye konuştu.
“Fail Konusunda Yön Değiştirme”
Mahkeme kararının olay yerinde bulunan boş kovanlar üzerine kurduğunu dile getiren Avşar, “Olay yerinde havaya ateş eden çok sayıda polis var. Ancak olay yerinde 13 boş kovan bulundu. Bu boş kovanlar da polis O.M.’ye aitti. Diğer kovanlar ise yok denildi. Buradan delillerin karartıldığını biliyoruz. Ancak olaydan sonra tüm beyanlara, mahkemedeki beyanlarda 50’den fazla polisin ateş açtığı beyanlarına rağmen bu delillerin karartılması verileri araştırılmadı. Olay yerinde 13 boş kovanın bulunduğu ve O. M. ait olduğu belirlenen silahtan çıkmış olması O.M.’nin fail olduğu anlamına gelmiyor. Bu, fail konusunda bir yön değiştirmedir. Zaten olayda kullanılan silahın belirlenememesi nedeniyle beraat karar verildi. Burada cezasızlığa doğru gitme amaç var, şu anda bu amaçlarını gerçekleştirmeye yönelik bir adım attılar. Mahkemenin suç duyurusunda bulunma kararı aldıkları O.M.’yi de Y.Ş.’yi beraat ettirdikleri gibi beraat ettirecekler” ifadelerini kullandı.
“Kimin Ateş Ettiği Beliydi”
Avukat Serdar Çelebi de dosyanın başlangıcından beri bir yargılama varmış gibi davranıldığını ama asıl hedefin cezasızlık olduğunu dile getirdi. Çelebi, “Aslında yabancısı olmadığımız bir durum, benzer dosyalardan verilen çok sayıda karar var. Ama böylesi bir dosyada, böyle bir karar da beklemiyorduk. Çocuk denilebilecek bir genç, kameraların önünde göz göre göre katledildi. Bu durum otopsi raporunda, polis araçlarındaki kameralarda kendini gösterdi. Kimin ateş ettiği belliydi. ‘Olası kastla adam öldürmekten’ sanık polis hakkında iddianame hazırlandı. Gerek soruşturma aşamasında gerekse kovuşturma aşamasında etkin bir soruşturmanın yürütülmesi için birçok talebimiz oldu, ama bu taleplerimiz görmezden gelindi. Nihayetinde hiçbir şey yaşanmamış gibi mahkeme sanığın beraatına karar verdi” diye konuştu.
“Mücadelemizi Sürdüreceğiz”
Mahkeme kararıyla dosya içeriğinin birbiriyle örtüşmediğini de dile getiren Çelebi, “Otopsi raporu, kiriminal rapor, kamera görüntüleri, sanık beyanı, failin sanık olduğuna şüphe bırakmayacak nitelikteydi. Ancak buna rağmen sanığa ceza vermedi, beraat yönünde karar kurdu. Bu süreç daha bitmedi. Bu süreç İstinaf Mahkemesi, Yargıtay, Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi safhaları var. Mücadelemizi sürdüreceğiz. Bu cinayetin karanlıkta kalmaması, cezasız kalmaması için sanığın yasada bu suça denk gelen ceza ile cezalandırılması için gerekeni yapacağız” dedi. (MA)