Mazlum’un Öldürülmesi ‘Kanuna Uygun’ Bulundu, Polise Ceza Yok

Gazete KARINCA

HABER MERKEZİ – Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi, Kızıltepe’de 16 yaşındaki Mazlum Turan’ı öldüren polis Süleyman Esenboğa’ya verilen 10 yıl hapis cezasını “kanunun hükmünü yerine getirdi” diyerek bozdu. Mahkeme, sanık polis için “ceza verilmesine yer olmadığı” yönünde karar verdi.

Mardin’in Kızıltepe ilçesinde 28 Ağustos 2015 tarihinde 16 yaşındaki Mazlum Turan’ı öldüren polis Süleyman Esenboğa’ya “silahla kasten yaralama sonucu öldürme” suçundan 10 yıl hapis cezası verilmişti.

Mardin 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nin gerekçeli kararında Turan’ın “hedef gözetilerek” vurulduğuna hükmedilmişti.

Sanık polis Esenboğa’nın avukatı bunun üzerine kararı Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi’ne taşımıştı.

Mahkemenin 1’inci Ceza Dairesi’nde, dün (21 Şubat) istinaf başvurusu duruşmalı yapıldı.

Turan ailesinin avukatı, mazeret bildirerek duruşmaya katılmadı. Sanık polis Esenboğa ve avukatı ise duruşmada hazır bulundu.

“Kanun hükmünü yerine getirdi”

Mezopotamya Ajansı’ndan Ahmet Kanbal’ın haberine göre, duruşmada sanık Esenboğa, önceki savunmalarını tekrar ederek, “Ben öncelikle polis memuru olarak kanuna uygun riayet ettiğimi beyan ediyorum, polisin meşru hakkının kullanılması kapsamında görevimi yaptım” diye kendini savunarak, beraatini talep etti.

Esenboğa’nın avukatı da benzer yönde savunma yaparak, istinaf dilekçesindeki beyanlarını tekrar etti.

İstinaf Mahkemesi savcısı, daha önce yerel mahkemenin Mazlum Turan’ın “hedef gözetilerek” öldürüldüğü yönündeki tespitinin aksine şu iddiada bulundu:

“Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu (PVSK) madde 16 uyarınca sanığın silah kullanarak kaçmak isteyen maktulü durdurma kastı ile ateş ettiği, sanığın eyleminde TCK madde 24’te düzenlenen kanun hükmünün yerine getirilmesi şeklindeki hukuka uygunluk nedeninin bulunduğu, ancak sanığın bu hukuka uygunluk nedeni kapsamında sınırı kast olmaksızın aşıp dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı davranıp taksirle hareket etmek suretiyle Mazlum Turan’ın ölümüne neden olduğu.”

Savcılık, polis Esenboğa’nın “kanunun hükmünü yerine getirdiğini” ileri sürerek, sanığın “TCK’nın 24 ve 27/1 maddeleri delaleti ile TCK’nın 85/1 ve 53/6 maddeleri uyarınca” cezalandırılmasına karar verilmesini istedi.

Cezaya gerek görmedi

Turan ailesinin avukatlarının mazeretini kabul etmeyen mahkeme, aracın arka camından girerek, Turan’ı ensesinden vuran kurşun için “sert bir cisme çarparak seken kurşun” iddiasında bulundu.

Turan’ın kullandığı aracın “bombalı araç olabileceği” değerlendirmesinde bulunan mahkeme, sanık Esenboğa’nın olay sırasında içine düştüğü hal nedeni ile “kaçınılmaz bir hataya düştüğünü” ileri sürdü.

Mazlum Turan’ın öldürülmesini “hukuka uygun” bulan mahkeme, sanık polis memuru Esenboğa’ya “PVSK madde 16 ve TCK 30/3-4, 24/1 ve CMK madde 223/3-b” gereğince ceza verilmesine yer olmadığı yönünde karar verdi.

Ne olmuştu?

Mardin’in Kızıltepe ilçesinde 28 Ağustos 2015 tarihinde, ‘dur’ ihtarına uymadığı iddiasıyla vurulan 16 yaşındaki Mazlum Turan’ın öldürülmesine ilişkin açılan davanın yapılan son duruşmasında sanık polis Süleyman Esenboğa hakkında “Taksirle ölüme neden olma” suçundan 3 yıl hapis cezası verilmişti.

Davaya bakan Mardin 1. Ağır Ceza Mahkemesi, daha sonra “takdiri indirim” uygulayarak, cezayı 2 yıl 3 aya, ardından ise “iyi hal indirimi” uygulayarak 1 yıl 10 ay 15 güne düşürmüştü.

“Kasıt olduğunun sabit olduğu” görüşündeki savcılığın, müebbet hapis talebine rağmen verilen ceza, sanık polisin “sabıka kaydı olmadığı” gerekçesi ile ertelenmişti.

Bunun üzerine dosyaya bakan savcılık ve Turan ailesinin avukatları, bir üst mahkeme olan Mardin 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ne itirazda bulunmuştu.

Kararı esastan inceleyerek, itirazı kabul eden mahkeme, polis Esenboğa’nın yeniden yargılanmasına karar vermişti.

Üst mahkeme, Turan’ın ölümüne sebep olan olayın Mardin 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kabul ettiği şekilde olmuş olması durumunda dahi cezada indirime gidilmemesi gerektiğini kaydetmişti.

Mahkeme ayrıca, Esenboğa hakkında verilen cezanın ertelenmesi kararını da kaldırmıştı.

İtirazın kabul edilmesini değerlendiren Turan ailesinin avukatlarından Erdal Kuzu, hükmün açıklanmasının geriye bırakılması kararının esastan incelenerek, kaldırılması ve yeniden yargılama kararı verilmesini doğru bulduklarını söylemişti.

11 Kasım 2019’da Mardin 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan yeniden yargılanmada sanık polis Esenboğa’ya 10 yıl hapis cezası verilmişti.

Mahkemenin gerekçeli kararında Turan’ın “hedef gözetilerek” vurulduğuna hükmedilmişti.

Yayınlanma tarihi

22 February 2020

Kategori Listesi

Etiket Listesi