Umut Kitabevi Davasında ‘Örgüt’ Suçlamasına Beraat Kararı

GAZETE DUVAR

Umut Kitabevi’nin bombalanmasıyla ilgili davada 2’si astsubay 3 sanığa yöneltilen “örgüt kurma” suçlamasında beraat kararı verildi. “Öldürme” ve “yaralama” suçlamalarından ise tutukluluğun devamı yönünde karar açıklandı.

Hakkari’nin Şemdinli ilçesinde bulunan Umut Kitabevi’nin bombalanmasıyla ilgili davada, astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz ile PKK itirafçısı Veysel Ateş’in beraat etmesine karar verildi.

Şemdinli’de Seferi Yılmaz’a ait Umut Kitabevi’ne, 9 Kasım 2005’te bomba atıldı. Evrensel gazetesinin haberine göre, saldırıyla ilgili yeniden davanın ilk duruşması, Van 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Sanık astsubaylar Ali Kaya, Özcan İldeniz ve PKK itirafçısı Veysel Ateş hakkında, “örgüt kurmak” suçlamasından beraat kararı verildi.

Mahkeme heyeti, “öldürme” ve “yaralama” suçlarından sanıklarının tutukluluk hallerinin devam etmesi ve dosyanın yeniden incelenmesi yönünde karar açıkladı.

Ne Olmuştu?

Umut Kitabevi’ne, 9 Kasım 2005’te bomba atıldı. Saldırıda 1 kişi hayatını kaybetti, 1 kişi de yaralandı. Çevrede bulunanlar 2 kişiyi yakaladı. Yakalananların üzerinden askeri kimlik çıktı. 2 kişiye ait olduğu belirtilen ve kitabevinin önünde park etmiş araçta, 3 kalaşnikof tüfek, bomba malzemeleri ile polis ve asker yelekleri bulundu.

Saldırıyla ilgili Van 3’üncü Ağır Mahkemesi’nde, 19 Haziran 2006’da açılan davada, astsubaylar Ali Kaya, Özcan İldeniz ve itirafçı Veysel Ateş’e “adam öldürmek”, “çete kurmak” ve “adam öldürmeye teşebbüs” suçlarından 39 yıl 5 ay 10’ar gün hapis cezası verildi.

Sanık avukatlarının itirazı üzerine Yargıtay davayı bozdu. Van 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde tekrar görülen davada, mahkeme heyeti görevsizlik kararı vererek dosyayı Van Askeri Mahkemesi’ne gönderdi. Askeri mahkemedeki ilk duruşmada, sanıkların tahliyesine karar verildi.

22 Ocak 2010’da, dosya bu kez Hakkari Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. Avukatların itirazıyla dosya Uyuşmazlık Mahkemesi’nde gitti. Mahkeme, 2 Mayıs 2011’de verdiği kararında, anayasa değişikliği nedeniyle davanın Van 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’de görülmesine karar verdi.

Van 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nin, 10 Ocak 2012’de açıkladığı kararında, sanıklara 39 yıl 10 ay 27’şer gün hapis cezası verildiği belirtildi.

Savcı Sarıkaya’nın İfadesi Üzerine İtiraz

Yargıtay kararı tekrar bozarken, sanık avukatları da, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından dönemin Van Cumhuriyet Başsavcısı Ferhat Sarıkaya’nın açıklamaları üzerine, karara itiraz etmişti. Dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Yaşar Büyükanıt’ın, sanık astsubay Ali Kaya için “Tanırım, iyi çocuktur” demişti. Bu açıklamanın üzerine Sarıkaya, Büyükanıt hakkında “çete kurmak” ve “yargıyı etkilemeye teşebbüs” suçlamalarıyla dosya hazırlamıştı. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu da Sarıkaya’yı meslekten atmıştı. Sarıkaya, 2010’da yapılan anayasa değişikliği ile mesleğe geri döndü.

“Özellikle Büyükanıt Üzerine Yoğunlaşmam İstendi”

Cumhuriyet gazetesinden Alican Uludağ’ın haberine göre Ferhat Sarıkaya, darbe girişiminin ardından başlatılan FETÖ soruşturmasında ifade verdi. Sarıkaya, Yaşar Büyükanıt’ın Gülen cemaatine üye hakim ve polis müdürünün yardımıyla soruşturmaya eklendiğini söyledi. Sarıkaya, “Sonradan Yargıtay üyesi olan İlhan Kaya, o zaman Van’da 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi başkanıydı. Şemdinli’deki olayla ilgili soruşturma bana verildikten sonra beni yönlendirmeye başladı. Özellikle Yaşar Büyükanıt üzerinde yoğunlaşmamı istedi” dedi.

Bilgileri, dönemin Kaçakçılık ve Organize Şube Müdürü Müdürü Mustafa Uçkan’ın getirdiğini belirten Sarıkaya, “Getirilen bilgi ve belgeleri hukuki kısmını ben yazdım. Bir flash bellekle Mustafa Uçkan iddianamede yazılı bilgileri bana getirdi” ifadelerini kullandı.

Yayınlanma tarihi

2 October 2017

Kategori Listesi

Etiket Listesi