“Yargı JİTEM’in Tehlikeli Bir Suç Örgütü Olduğunu Kabul Etti”

BİANET

Avukat Elçi, JİTEM davasının “özel yetkili ağır ceza mahkemesi”ne gönderilmesinin, JİTEM’in “silahlı, anayasal düzeni yıkmaya yönelik, tehlikeli bir suç örgütü” olduğunun kabulü anlamına geldiğini söyledi. Mahkeme dosyayı kabul ederse, duruşma tarihi verecek.

Avukat Tahir Elçi, Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kamuoyunda “JİTEM davası” olarak bilinen dosyayı “özel yetkili ağır ceza mahkemesi”ne göndermesi için “Mahkeme JİTEM’in sıradan bir örgüt olmadığına, silahlı, nitelikli, anayasal düzeni değiştirmeye yönelik bir örgüt olduğuna karar vermiş oldu. Böylece JİTEM, hak ettiği mahkemede yargılanacak” diye konuştu.

“Özel yetkili ağır ceza mahkemeleri”, eski “Devlet Güvenlik Mahkemeleri”nin (DGM) yerine kurulmuştu. Diyarbakır’da bu türde üç mahkeme bulunuyor.

Elçi, ağır ceza mahkemesinin 31 Aralık’taki duruşmada verdiği karardan sonra, özel yetkili mahkemenin dosyayı inceleyip kabul etmesi halinde, duruşma tarihi vereceğini söyledi; “Bence yeterince kanıt toplandı. Mahkeme karar verebilir” dedi.

“Müvekkillerim 21 yıldır adalet bekliyor”

Elçi’nin davaya müdahil olduğu vaka, 1989’da Şırnaklı Hasan Caner,Hasan Utanç ve Tahsin Sevim‘e işkence yapılması ve öldürülmesi.

Elçi’nin verdiği bilgiye göre, üç kişi JİTEM’in komutanlarından Cem Ersever‘in talimatıyla alınıp Silopi’deki JİTEM karakolunda işkence yapıldıktan sonra Nusaybin-Cizre karayolunda öldürüldü. Elçi, Silopi’deki karakolun komutanı da Ergenekon davasında JİTEM’in kurucularından olduğunu söyleyen Arif Doğan olduğunu da anımsattı.

Elçi, “Müvekkillerim öldürülen üç kişinin yakınları. 21 yıldır adalet bekliyorlar. Hâlâ bu örgütün hangi mahkeme tarafından yargılanacağına karar verilmeye çalışılıyor” dedi.

1999’dan beri mahkeme mahkeme geziyor

Diyarbakır’daki davada savcılığın JİTEM elemanı olduğunu belirttiği sanıklar yargılanıyor. Suriye’deki adıyla Hacı Hasan Türkiye’deki adıylaİbrahim Babat, Adil Timurtaş, Mehmet Zahir Karadeniz, Lokman Gündüz, Faysal Şanlı, Recep Tiril, Abdülkadir Aygan, Ali Ozansoy,Hüseyin Tilki ve Hayrettin Toka.

1999’da Diyarbakır’da başlayan davada, 3. Devlet Güvenlik Mahkemesi görevsizlik kararı vermiş, dosyayı 3. Ağır Ceza Mahkemesi’ne göndermişti. 13 Şubat 2006’da bu mahkeme sanıkların asker statüsünde olduğunu söyleyerek görevsizlik kararı vermiş ve dosyayı 7. Kolordu Askeri Mahkemesi’ne göndermişti. Bu kararda ilk kez JİTEM’in varlığı resmen kabul edilmişti.

Askeri mahkeme de görevsizlik kararı verince dosya Anayasa Mahkemesi’nin özel bir mahkemesi olan Uyuşmazlık Mahkemesi’ne gitmiş, mahkeme, davayı sivil mahkemenin görmesi gerektiğine karar vermişti.

Yayınlanma tarihi

4 January 2010

Kategori Listesi

Etiket Listesi